Ardennerna 1944-1945: Hitlers vinteroffensiv

Journal- och propagandafilmer - sida 2

 

Mycket sevärd tysk dokumentär. Även om det förekommer en del detaljfel i denna dokumentär (bl.a. i fråga om förlustsiffror), ger den rätt mycket uppmärksamhet på tyska 5. pansararmén (som hade betydligt större framgångar än 6. SS-pansararmén). Den innehåller en god beskrivning av pansarslaget vid Wibrin i januari 1945 (13:46 in på filmen), som kommer att skildras i detalj i boken. 30 minuter in på filmen skildras pansarslaget om Chaumont som också beskrivs i detalj i boken. (Dock hade tyskarna inga Jagdtiger i Chaumont, utan bara StuG III och erövrade amerikanska Sherman.) 35 minuter in skildras slaget om Bigonville. Flygets avgörande roll beskrivs också. Intressanta intervjuer med amerikanska och tyska stridsvagnsbesättningar och ganska goda miljöbilder från Ardennerna.

 

 

Kolorerade tyska filmbilder från Ardenneroffensivens första dagar.

 

 

Tyska och amerikanska veteraner - bland annat Fritz Langanke, 2. SS-Panzer-Division - berättar om pansarslagen i Ardennerna. Veteranernas berättelser är intressanta, men de geografiska miljöer som "återskapats" genom datoranimering har väldigt lite med verkligheten att göra. Slaget om "tvillingbyarna" Rocherath-Krinkelt, t.ex., har här blivit till ett slags strid i skog...

 

 

 

En av de bästa dokumentärerna om Ardennerslaget vintern 1944/1945, framför allt av två anledningar: Dels att den utdragna och blodiga slutstriden under hela januari 1945 skildras så ingående under hela den andra hälften av dokumentären ("våra verkliga svårigheter började när vi gick på offensiven i januari", som en av de intervjuade amerikanska veteranerna säger); och dels på grund av veteranernas detaljerade beskrivningar av det vardagliga soldatlivet. Se hela dokumentären!

 

Klicka här för nästa sida med filmklipp. Nytt 14 juli 2013

Ytterligare journal-, propaganda- och dokumentärfilmer från Ardennerslaget kommer snart att läggas upp här

 


Klicka här för att komma tillbaka till startsidan för boken Ardennerna 1944-1945 - Hitlers vinteroffensiv